SMB Tjenester


Vi hjelper din bedrift med å spare penger

Er de ansatte forsikret på hjemmekontor? - headerbilde

Er de ansatte forsikret på hjemmekontor?

Mange tror kanskje at de har forsikring mot yrkesskader på hjemmekontor. En nylig dom fra Hålogaland lagmannsrett slår imidlertid hull på denne myten. Dommen fra lagmannsretten gjaldt en kvinne fra Alta som falt på isen og skadet arm og rygg, da hun var på vei ut i bilen sin for å legge ut på et tjenesteoppdrag, etter å ha startet arbeidsdagen sin hjemme.

I den aktuelle dommen gjøres det klart at man kun er forsikret mot yrkesskade på hjemmekontor, dersom det er «nødvendig» at man jobber hjemmefra. Lagmannsretten vektla i sin dom at dette ikke var tilfelle for kvinnen, og at hun kunne ha startet sin arbeidsdag på arbeidsstedet. Saken ble anket til Høyesterett, men anken ble forkastet. Dermed blir dommen fra lagmannsretten stående.

Dette har vakt sterke reaksjoner fra arbeidslivsorganisasjonene LO, Unio, Akademikerne, YS og Virke.

– Praksis ble utformet på 1970-tallet i en helt annen virkelighet uten internett og PC, sier LO-advokat Alexander Lindboe til Aftenposten.

Regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen at de vil forbedre reglene rundt yrkesskade og yrkesskadeforsikring. Det kan likevel ta litt tid før en eventuell regelendring er på plass.

I mellomtiden har arbeidsgivere som ønsker å tilrettelegge for hjemmekontor en annen mulighet, slik at de ansatte kan være forsikret mot skader uansett om de er på arbeidsstedet, på vei til eller fra jobb, eller om de jobber hjemmefra.

 

SMB Tjenester hjelper deg og din bedrift med å finne ut hvilke forsikringer dere trenger.


– Problemet med å jobbe på hjemmekontor eller hyttekontor er om man kan bevise at ulykken faktisk skjedde mens man jobbet, og ikke da man hadde pause for å sette på vaskemaskinen, sier Reidar Meinstad, som er fagansvarlig for personalforsikring hos Matrix Insurance.

– Skjer det en ulykke hjemme på dagtid, kan man sjelden bevise at ulykken skjedde mens man faktisk jobbet.


Trygg bruk av hjemmekontor

Meinstad kan opplyse om at en god løsning for bedrifter som ønsker å tilrettelegge for trygg bruk av hjemmekontor vil være å kjøpe en fritidsulykkeforsikring for den enkelte ansatte.

– Hvis man vil være sikre på at skader ved hjemmeulykker alltid vil være forsikret, så vil en fritidsulykkeforsikring være en billig tilleggsforsikring, forteller han.

Med fritidsulykkeforsikring slipper man å lure på om man er forsikret på vei til jobb, på jobb eller på fritiden. Prisen for en slik forsikring er også lik for alle, i kontrast til yrkesskadeforsikring som varierer kraftig i pris mellom forskjellige yrkesgrupper.

– Ikke ta sjansen på at du kan bevise at du var på jobb da ulykken inntraff. Har du fritidsulykkeforsikring, er du forsikret uansett – og du slipper å tenkte på denne bevisplikten. Da vet man at man har krav på erstatning om det skjer en ulykke, fastslår Meinstad.

 

Ta kontakt med din rådgiver i SMB Tjenester, så finner vi ut hva som passer deg og din bedrift.

Prisikon 1990.pngPrisbobler_SMB 4 pers.png

spar tid og penger