SMB Tjenester


Vi hjelper din bedrift med å spare penger

Fra billigst i Europa til en av de dyreste - headerbilde

Fra billigst i Europa til en av de dyreste

Vi kan alle være enige om at det er lite som tenner pluggene til det norske folk mer, og setter fyr på kommentarfelt lettere enn strøm. Googler man "hvordan få billigst strøm" popper det opp 824 000 treff på under et halvt sekund. Skal man lese seg gjennom alle de forskjellige treffene ville det været en heltidsjobb for et helt team. Og skulle man trukket ut de fem beste tipsene på hvordan man får billigst strøm, ville det vært som å lete etter nåla i høystakken. 

The Perfect storm

Om man tar seg en runde på forskjellige forum og kommentarfelt rundt om på nettet, trenger man ikke lete lenge før man finner den første strømeksperten. Slike eksperter finnes det mange av, og man må tenke litt kritisk før man kaster seg på klagetoget, eller følger alle rådene. Det er ikke slik at det som blir skrevet er bare tull og fjase, men grunnen til at strømmen er så dyr rundt om i landet har flere grunner. Det kan på mange måter kalles "the Perfect storm". Vi har vært så uheldige at flere faktorer som kan gjøre strømmen dyrere, har gjord det i nesten hele 2021 og spesielt denne vinteren, sier Jan Roar Skogheim i Ustekveikja Energi. Vel å merke i de tre sørlige spotpris-områdene i Norge. Midt - og Nord-Norge har sluppet unna disse ekstreme prisene. 

De ulike faktorene

Det er en rekke forskjellige faktorer som spiller inn og har gjort strømmen dyr i Norge den siste tiden. I Norge er elektrisitet hovedkilden til oppvarming for over 70 % av husholdningene i landet. Når det er kaldt, øker behovet for strøm til oppvarming. 

De ulike faktorene som gjør strømmen dyrere er at på kalde vinteren er blant annet tilførselen i vannmagasinene på et minimum. Vindkraft får ikke produsert nok energi. Når vi samtidig tar inn kjernekraft, kull og gass i likningen, blir det enda litt vanskeligere. Det har blitt dyrere å produsere kraft fra kull, gass og kjernekraft. Disse kildene er allerede dyrere i drift, men med CO2-kvoten har det blitt enda dyrere. Kvoten må betales, og når det produseres mer olje, gass og kull må man også kjøpe til flere og større kvoter. Kvotesystemet er også langt opp på den måten at det produseres mindre og mindre, så prisene blir presset opp. Og dette vil helt til slutt gå utover strømprisen, skriver Aslag Mæland og Ine Oma i Statkraft. 

Alt handler om balanse

Kort fortalt handler alt om balanse. Er det balanse mellom tilbud og etterspørsel vil strømprisene holde seg på et normalt og stabilt nivå. blir det ubalanse mellom de to faktorene vil strømmen enten bli ekstremt billig, eller i dette tilfellet, ekstremt dyr. 

- Tilgangen på kraft fra vind og sol avhenger av været fra time til time. Solceller trenger en skyfri himmel, og vindmøller har lite å bidra med når det er vindstille. Regulerbar vannkraft påvirkes også av værvariasjoner, men er i mindre grad utsatt for kortsiktige svingninger. Hvis det over en lenger periode komme lite nedbør, får vannkraftverkene mindre vann å produsere strøm fra. Denne knappheten er med på å presse prisene opp. Selv i et land som Norge, som normalt er selvforsynt med vannkraft, kan vi få et forventet underskudd og må kjøpe kraft fra utlandet, forklarer Ine Oma, som arbeider som markedsanalytiker i forretningsområdet Marked og IT. 

Om du som kunde synes din strøm er for dyr, og at du må betale for mye på jobb eller hjemme, kan du som medlem av SMB Tjenester benytte deg av avtalen med Ustekveikja Energi. Da vil du få rabatt på et av de rimeligste spotpåslagene i markedet, uten bindingstid og uten forskuddsbetaling. Ansatte i medlemsbedriftene har også tilgang på egenutviklet strømavtale. Trenger du hjelp til noe, eller lurer på hvordan du kan opprette din nye strømavtale, kan du ringe din personlige rådgiver i SMB Tjenester i dag. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vil inneholde kobling til våre digitale artikler i SMB magasinet.
Artiklene inneholder informasjon som er relevant for deg som driver eller jobber i en liten eller mellomstor bedrift i Norge.

Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev fra SMB Tjenester

Prisikon 1990.pngPrisikon 3680.png

spar tid og penger