SMB Tjenester


Vi hjelper din bedrift med å spare penger

Strømprisene i 2018 - "mot normalt" - headerbilde

Strømprisene i 2018 - "mot normalt"

"Jeg vet ikke hvor mange av leserne som er gamle nok til å huske Leif Juster sin legendariske sketsj; «mot normalt», men det er i alle fall et uttrykk som passer godt for å beskrive dette året", sier Jan Roar Skogheim Salgssjef, Næring hos Ustekveikja Energi AS, når vi ber ham oppsummere strømåret 2018.

"Januar startet forholdsvis forsiktig prismessig, og blir «mot normalt» den rimeligste spot-måneden i år. Det kan vi allerede si sikkert, selv om desember gjenstår. Også februar-prisene var godt innenfor normalen en vintermåned, mens mars ble den kaldeste og tørreste måneden sist vinter, og dermed noe høyere priset enn januar og februar", fortsetter Skogheim.

Les mer om strømavtalen for SMB-medlemmer

Det er vel den fantastiske sommeren vi hadde i Norge de fleste kommer til å huske rent værmessig dette året?

"Sommeren 2018 huskes som en av de varmeste og tørreste gjennom tidene. Det regnet stort sett ikke fra mai til august, men dette har jo dessverre noen ulemper også. Skogbrannfaren var mye omtalt i media, og for vår bransje medførte den varme tørre sommeren etter hvert lav fyllingsgrad i vannmagasinene. Dette sammen med høye CO2- og kull-priser, gjorde at både spotprisene på kraftbørsen Nordpool og prisene i fremtidsmarkedet (Nasdaq), steg utover sommeren. Dermed fikk vi langt høyere priser i juli og august enn i vintermånedene, og dette er igjen «mot normalt»! På dette tidspunktet så det virkelig stygt ut for strømprisene til vinteren", forteller Skogheim.

Men vi mener vel å huske noen virkelig regntunge uker i starten av denne høsten?

"Å ja! I perioden 10 – 24. september bøttet det ned over store deler av landet, og i denne perioden fikk vi blant annet nedbørsrekord i Bergen! Og settes det nedbørsrekord i Bergen, da er det vått! I løpet av 2-3 uker var vannmagasinene nesten på medianen for årstiden igjen, og dermed ble oktober lavere priset enn sommermånedene, noe som igjen er forholdsvis uvanlig", ifølge Skogheim.

 

Vinteren vi går inn i da? Hvordan ser utsiktene ut for den med tanke på strømpriser?

"Vi har de siste ukene hatt en kaldere og tørrere periode, og dermed er det en klar negativ hydrologisk balanse igjen, og avslutningen på året ser på dette tidspunktet ut til å gi spotpriser på rundt 50 øre/kWh (eks. mva.)", sier Skogheim.

Og han konkluderer videre, "oppsummert har vi altså hatt et forholdsvis dyrt spot-år, og de kundene som har strømavtalen «spot med tak» (maksprisgaranti) eller forvaltnings- og fastprisavtaler sikret i 2017 eller tidligere, har selvsagt vært mest heldige prismessig i 2018. Prisene har blitt levert til dels mye høyere enn det markedet trodde høsten 2017. Så dette året er det de som sikret seg som er vinnerne".

Så hva kan vi forvente oss av strømprisen i 2019?

"Denne høsten har fremtidsprisene på Nasdaq gått veldig opp og ned (høy volatilitet), så det er neimen ikke lett for analytikerne i bransjen vår å spå prisbildet fremover. Starten på 2019, i alle fall januar og februar, ser på dette tidspunktet ut til å kunne gi priser godt over 50 øre/kWh (eks. mva.). Så vil selvsagt mye avhenge av om det blir en kaldt og tørr, eller mild og våt vinter. Slik det ser ut akkurat nå vil en «normal» værsituasjon, og «normal» utvikling på alle andre elementer som påvirker strømprisene, gi priser ned mot og under 40 øre kWh (eks. mva.) fra april og fremover. Men det betinger at 2019 blir et år der ikke alt ender opp «mot normalt» igjen".

Meld deg inn i SMB Tjenester

Været får vi gjort lite med. Ustekveikja Energi er likevel opptatt av at strømregningen skal bli så lav som mulig for kundene. Vi i Ustekveikja vet at det er smart å tenke langsiktig. For det er i det lange løp man sparer mest avslutter Skogheim.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vil inneholde kobling til våre digitale artikler i SMB magasinet.
Artiklene inneholder informasjon som er relevant for deg som driver eller jobber i en liten eller mellomstor bedrift i Norge.

Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev fra SMB Tjenester

Prisikon 1990.pngPrisikon 3680.png

spar tid og penger