SMB Tjenester


Vi hjelper din bedrift med å spare penger

På tide å slutte med engangsplast - headerbilde

På tide å slutte med engangsplast

Fra og med 3. juli blir det forbudt å selge mange av dagens engangsprodukter av plast, som kaffekopper, bestikk og sugerør. Er din bedrift forberedt?

Engangsprodukter av plast har fram til nå blitt brukt i mange bedrifter, først og fremst av dem som serverer mat og drikke, men også i kantiner, møterom og anleggsbrakker. 

Men engangsplast er et stort miljøproblem, og utgjør den største kategorien avfall som vi finner langs strendene våre. Cirka 8 millioner tonn plast ender opp i havene hvert eneste år, og 80-85 prosent av det marine søppelet i Europa er plast. 

Les mer om avtalen for medlemmer her

Forbys i hele EU

EU vedtok i 2019 det såkalte SUP-direktivet (Single Use Plastic) som skal redusere plastforsøpling og bidra til mer resirkulering av plast. Den norske Regjeringen følger opp med en ny forskrift som trer i kraft fra og med 3. juli. Forbudet gjelder også komposterbare, plastlignende materialer. 

— Unødvendig

— Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år. EU-forbudet mot engangsartikler av plast er noe Norge har støttet, og vi innfører det nå samtidig som alle i EØS-området, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding. 

Les pressemeldingen her

Den nye forskriften påvirker blant annet disse produktene:

  • Engangstallerken i plast
  • Engangsbestikk i plast
  • Sugerør i plast
  • Matbeholdere og begre av isopor (EPS)
  • Bomullspinner

Det finnes gode alternativer

For bedrifter som bruker engangs forbruksartikler kan det være lurt å starte i god tid, før forskriftene trer i kraft, å vurdere hvilke konsekvenser dette får for bedriftenes innkjøp. 

Norengros, Norges største leverandør av forbruksvarer til privat næringsliv og offentlig sektor, har for lenge siden tatt konsekvensen av EUs plastdirektiv. Bedriften sluttet 1. mars å selge produkter av engangsplast. 

— Vi slutter å selge denne type produkter nå ettersom vi vil være en tydelig aktør i markedet som setter bærekraft høyt. Mange varer som dette kastes bare etter bruk, og vi når ikke klimamålene dersom vi ikke gjør disse tiltakene nå, sier Håkon Skjellevik-Heger, som er COO / Direktør Kjededrift, IT og Bærekraft i Norengros. 

Norengros tilbyr nå et sortiment med produkter laget av heltre, papp/kartong eller bambus. 

Få tilgang til medlemspriser hos Norengros

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrevet vil inneholde kobling til våre digitale artikler i SMB magasinet.
Artiklene inneholder informasjon som er relevant for deg som driver eller jobber i en liten eller mellomstor bedrift i Norge.

Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev fra SMB Tjenester

Prisikon 1990.pngPrisbobler_SMB 4 pers.png

spar tid og penger